Comuna Bucium, satul Poieni, nr. 629, Jud. Alba / CUI: 27751271
contact©baiadomnilor.ro
+4-0722-318.793 - Nicolae Ţandrău

OBIECTIVE TURISTICE SI CULTURALE:

• Ion Agarbiceanu,Biserica din Bucium Poieni

• Gheorghe Sincai,

• Jon Pop Reteganul,

• Ecaterina Varga.

 

BISERICI

• Biserica din Bucium Sat cu hrarnul „Buna Vestire”(l680);
• Biserica Ortodoxa din Bucium Poieni cu hrarnul „Inaltarea Domnului” (171 1);
• Biserica din Bucium, unde a fost preot Ion Agarbiceanu (1821);Cruce veche biserica
• Biserica Ortodoxa „Sfintii Arhangheli MihaiI si Gavril” din satul Izbita, construita in set-al XVIII-lea, este declarata monument istoric
• Biserica Ortodoxa din satul Muntari Troita de la Bucium Izbita ridicata intru cinstirea lui Andrei Saguna.
• Pe poteca ce urca spre Detunata se afla casa Fefelegii, eroina din nuvela cu acelasi nume a lui Agarbiceanu.

MONUMENTE SI REZERVATII NATURALE:

• Detunata Goala,
• Detunata Flocoasa,
• Poiana cu narcise de la Negrileasa.
• Cadrul natural mai cuprinde si alte obiective: pe Valea Cerbului se intalneste un exemplar din zada (Larix decidua), un conifer cu frunze cazatoare.
Peisajul natural al comunei Bucium este dominat de prezenta padurilor si pasunilor dar si a unor forme de relief vulcanic. Cele doua Detunate sunt o consecinta a eroziunii factorilor externi, rocile fiabile au fost erodate ramanand in peisaj cele doua stanci.
Practicarea turismului montan in aceasta zona este stimulata de prezenta a numeroase obiective turistice naturale, cele mai multe fiind declarate monumente ale naturii (Legea 5/2000) printre care si Detunatele (Goala si
Flocoasa) si Poiana cu narcise de la Negrileasa.
Detunata Goala este o rezervatie naturala din categoria geologica masivul de bazalt are versantul vestic acoperit cu padure. Suprafata protejata cuprinde numai peretele vestic alcatuit din coloane de bazalt si trena de coloane prabusite de la baza pe o lungime de aproximativ 600m pe direclie nord-sud si pe o inaltime de 400 m pe directie est-vest, totalizand 24 ha.
La Detunata Flocoasa limitele incadreaza strict baza magurii bazaltice complet impadurite (de unde vine si numele de origine populara) ce culmineaza la 1225 m. Aceasta are forma unui trunchi de con alungit pe directie nord-sud, cu lungimea la baza de aproximativ 500 m si o latime de 400 m, totalizand o suprafata de 20 ha.
Datorita ca acest varf este mai inalt si relativ izolat, el apare mult mai impunator, dominand cu circa 200 m relieful domol din jur.
Poiana cu narcise de la Negrileasa este situata in partea de sud-est a comunei, este o rezervatie naturala din categoria botanica importanta prin prezenta narciselor (Narcisus stelaris) in luna mai. In prezent este pusa sub ocrotirea legii intru-cit serbarile campenesti organizate anual in perioada lor de inflorire au condus la degradarea poienii. Cadrul natural mai cuprinde si alte obiective, de exemplu pe Valea Cerbului se intalneste un exemplar din Zada (Larix decidua), un conifer cu frunze cazatoare.

POTENTIAL TURISTIC ANTROPIC :
Reprezentand creatia umana, resursele turistice antropice sunt rodul eforturilor tehnice, culturale si economice, cat si elementele materiale si spirituale traditionale ale oamenilor, manifestate de-a lungul timnpului, intr-o imbinare armonioasa cu natura.
Vestigiile trecutului atesta pe teritoriul comunei Bucium existenta unor stravechi exploati miniere, cunoscute inca din epoca daco-rornana si continuate pina in prezent, fiind aproape singura activitate economica din localitate si ocupatia de baza a locuitorilor.
In satul Bucium Poieni, pe Muntele Vilcoi si Corabia (la Slavasoaie) se afla doua cimitire romane, care atesta vechimea exploatarii aurului aici.
In masivul Frasin-Rodu exista lucrari miniere dacice in locul numit de localnici „Coranzile Frasinului”. Lucrarile acestea, se poate usor observa, au fost continuate apoi de romani prin galerii scurte realizate din dalta si ciocan.
Ieruga Coriibiei situata in masivul Corabia este o lucrare de proportii gigantice dupa unii inceputa cu mult inaintea perioadei romane. Aurul aici s-a aflat la suprafata in stanca. Exploatarea lui s-a facut prin saparea unui sant lung de peste 600m, 40m latime si peste 30 m adancime.
In masivul Valcoi in anul 1831 s-au descoperit patru inele de bucla de aur din epoca bronzului. Aceste inele se afla astazi la Kunsthistoriches Museum, Viena. Tot aici in decursul timpului au fost identificate lucrari miniere romane, altare votive si o importanta necropola din acea perioada. In comuna a fost ridicat un monument din marmura, in amintirea eroilor Revolutiei de la 1848 – 1849 (la Gura Cerbului) iar la Detunata Flocoasa este o cruce sapata in piatra (acolo fiind punctul de observatie al revolutionarilor de la 1848) si un monument inscrptionat in limba latina, care se refera la vizita facuta in anul 1924 de regele Ferdinand in Tara Moiilor (satul Valea Cerbului).

 
Numeroase placi comemorative existente in comuna, atesta trecerea pe aceste meleaguri a unor personalitati de renume mondial si national:

• Ion Agarbiceanu: in centrul Buciumului pe actuala casa parohiala sta scris: „… aici a locuit intre anii 1906-1910 scriitorul Ion Agirbiceanu (1882-1963), aici a scris romanul Arhanghgelii si nuvelele Fefeleaga si Melentea”;
• Pe poteca ce urca spre Detunate se afla casa Fefelegii, eroina din nuvela cu acelagi nume a lui Agirbiceanu;
• Pe o cladire cu etaj situata chiar linga sosea citim: „Aici in scoala intemeiata de Gheorghe Sincai a functionat ca invatator (1881- 1884) marele folclorist Ion Pop Reteganul(1853-1905)”;
• in satul Izbita, pe cladirea scolii primare citim: „Pe acest loc a fost casa in care a locuit intre anii 1840-1847 neinfricata luptatoare pentru drepturile buciumanilor Ecaterina Varga (1802- 1852)”;
• La intrarea pe Valea Sesii intr-o casa cu parterul din piatra si etaj din lemn, au fost gazduite mari personalitati, dupa cum citim: „Aici in casa familiei David, au poposit in 24.07.1900 venind de la Abrud spre Detunata membrii Societatii de teatru roman in frunte cu Iosif Vulcan, Gheorghe Dima si Vasile Goldis. In 23.07.1921 si 25.03.1936 a poposit spre a studia Detunata, marele geograf Emmanuel de Martonne” (acesta din urma a facut numeroase studii geomorfologice in tara noastra);
• O placa situata sus la Detunata Goalii ne spune: „Azi 30 august 1865, George Bariliu, Avrarn Iancu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Ilie Macelaru si mult alt popor au petrecut la Detunata, au venit din Abrud, de la Adunarea „ASTREI”, au fost salutati de preotul Iosif Ciura. „… Desteapta-te romane ! a rasunat peste munti si vai.”
• Biserica cea mai veche din comuna este cea din Bucium Sat, are hramul „Buna Vestire”, este ortodoxia si a fost ridicata la 1680, in altar cu ocazia unei restaurari s-a descoperit o pictura veche din anii 1700;
• Biserica ortodoxa din Buciurn Poieni cu hramul „inaltarea Domnului”, construita la 1711;
• Biserica Ortodoxa „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din satul Izbita construita in secolul al XVIII-lea, al carui iconostas are o valoare deosebita (este declaratia monument istoric);
• Biserica ortodoxa „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din satul Cerbu;
• Biserica ortodoxa din satul Muntari.
• Troita de la Bucium Izbita ridicata intu cinstirea lui Andrei Saguna;